Yatırım Nedir?


Yatırım hizmetleri ve faaliyetleri, gelecekte finansal güvence sağlamak için birikimlerinizi çeşitli araçlarla değerlendirmenizi sağlar. Yatırım ve finans piyasalarında pay, gayrimenkul, emtialar, yatırım fonları gibi her biri kendi risk ve getiri profiline sahip birçok farklı araç bulunur.  Yatırım yapmaya yeni başlayanların doğru stratejiler belirlemeleri ve bilinçli kararlar almaları için yatırım konusunda temel bilgilere sahip olması büyük önem taşır. İçeriğimizde yatırımın tanımından farklı yatırım araçlarına, stratejilerden yeni yatırımcılara yönelik tavsiyelere kadar pek çok önemli bilgiyi,bir arada bulabilir, bu sayede finansal yolculuğunuza sağlam bir başlangıç yapabilirsiniz.

Yatırımın Tanımı ve Önemi

Yatırım, gelir ya da kar elde etmek amacıyla mevcut sermayenin yatırım aracı olarak da adlandırılan belirli bir varlığa tahsis edilmesidir. Yatırım yapılan varlıkların, düzenli gelir kazandırması ve değerinin zamanla artması beklentisine dayanır. Elde edilen getiri, varlığın türüne ve yatırımın vadesine göre değişir. Gayrimenkul yatırımı, uzun vadeli bir yatırım olarak görülürken hisse senedi yatırımı hem uzun hem orta vadeli olabilen likit bir yapıya sahiptir. Bunların yanı sıra mevcut birikimleri yatırım fonları, tahvil yatırımı, altın yatırımı gibi farklı araçla değerlendirmek finansal hedefleri gerçekleştirmek ve gelecekte maddi güvenceyi artırmak açısından büyük önem taşır. Yatırımcılar kendi başlarına hareket edebilir veya profesyonel bir portföy yöneticisinden yardım alabilir.

Yatırım Türleri

Yatırım araçları, birikimlerinizi en iyi şekilde değerlendirerek gelecekte finansal güvence sağlamanızı mümkün kılar. Çeşitli risk ve getiri profillerine sahip olan yatırım araçları, farklı beklentilere hitap eder. Yatırım dünyasında bilinçli kararlar alabilmek için her bir yatırım aracının temel özelliklerini bilmek önem taşır.

Paylar (Hisse Senetleri)

Şirketler, finansman kaynağı bulmak için halka açılır ve halka açılan şirketlerin payları borsada işlem görmeye başlar. Pay, bir şirketin sermayesinin belirli bir kısmını temsil eden finansal bir araçtır. Pay yatırımı yapanlar, şirketin ortağı olur. Borsa İstanbul gibi borsalarda işlem gören payların değeri, şirketin performansına ve piyasa koşullarına göre değişir. Şirketin karı arttıkça payların değeri yükselir, böylece yatırımcı da kar eder. Ayrıca bazı şirketler, yatırımcılarına düzenli olarak temettü öder. BIST Katılım Endeksi’ne dahil olan şirketlerin payları helal yatırım araçları arasında yer alır.

Yatırım Fonları

Yatırım fonları, yatırımcıların birikimlerini hisse senetleri, altın, kira sertifikaları ve diğer kıymetli madenler gibi çeşitli para ve sermaye piyasası araçlarında değerlendirmelerini sağlayan, profesyonel fon yöneticileri tarafından yönetilen finansal araçlardır. Dolar bazlı yatırım araçları da sunan fonlar, yatırımcıların portföylerini kolayca çeşitlendirmesini ve profesyonel yönetim sayesinde bireysel olarak dahil olamayacakları yatırım fırsatlarına erişmelerini sağlar.

Gayrimenkul

Gayrimenkul yatırımları; arsa, konut, ticari mülk, depo gibi fiziksel varlıklara yapılan yatırımlardır. Orta ve uzun vadeli finansal yatırım araçları arasında yer alan gayrimenkul yatırımları, ekonomik gelişmelerden etkilenebilir ve risk düzeyleri farklılık gösterebilir. Doğrudan gayrimenkul sahiplenmek istemeyenler, gayrimenkul yatırım ortaklığı hisseleri satın alarak bu alana yatırım yapabilir.

Emtialar

Somut emtialar, altın, gümüş gibi değerli metaller, petrol, gaz gibi enerji kaynakları, tarım ürünleri gibi hammaddelerden oluşur. Faizsiz yatırım araçları arayanlar, somut emtialara yatırım yapabilir. Emtialar, ekonomik gelişmelere ve piyasa talebine bağlı olarak fiyat dalgalanmalarına maruz kalabilir.

Sukuk

İslami finans ilkelerine uygun yatırım aracı olan sukuk yani kira sertifikaları, belirli bir varlığa veya projeye dayalıdır. Sukuk, şirketlere faizsiz finansman kaynağı sunarken yatırımcılara kara ya da işletme getirilerine bağlı kazanç sağlar.

Yatırım Stratejileri

Yatırım stratejileri, yatırımcıların finansal hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak için izlemeleri gereken çeşitli yaklaşımlar sunar.” Şeklinde yazılabilir
. Yatırımcıların risk toleranslarını, yatırım vadelerini, getiri beklentilerini değerlendirerek birikimlerini en verimli şekilde değerlendirebilir. İşte, başlıca yatırım stratejileri…

Değer Yatırımı

Değer yatırımı, gerçek değerlerini yansıtmayan payları tespit edip satın almayı amaçlayan bir stratejidir. Pay fiyatı gerçek değerinin önemli ölçüde altında olduğunda alım yapan değer yatırımcıları, topladıkları payları uzun vadede gerçek değerlerinde satarak kar etmeyi hedefler.

 
Büyüme Yatırımı

Büyüme yatırımı, bir payın mevcut durumunu ve büyüme potansiyelini değerlendirir. Büyüme yatırımcıları, gelecekte kazanç potansiyeli açısından güçlü fırsatlar sunan paylara yönelir.  Bu strateji, düzenli gelir elde etmekten çok nihai getiriye odaklananlara uygundur.

Temettü Yatırımı

Borsada işlem gören şirketler kar ettiklerinde bu nakdi, pay sahiplerine temettü ödemesi yapmak için kullanabilir. Temettü yatırımı, risksiz yatırım araçları arayan ve yatırımlarından düzenli gelir akışı elde etmek isteyenler için idealdir.

Momentum Yatırımı

Momentum yatırımcıları, kazananların kazanmaya, kaybedenlerin kaybetmeye devam edeceğine inanarak yükseliş trendindeki hisseleri satın alır ve düşüşte olanları açığa satar. Sürekli teknik analiz ve aktif alım satım gerektirdiği için yoğun ilgi ister ve risk oranı yüksektir.

Yatırım Yapmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Yatırım yapmaya yeni başlayanlar, doğru adımları atma konusunda endişeli olabilir. Yatırım yapmaya başlamadan önce finansal hedeflerinizi belirlemeniz çok önemlidir. Hedeflerinizi belirlemek, doğru yatırım stratejilerini ve araçlarını seçmenizi sağlar. Ayrıca, başarılı bir yol haritası için yatırım piyasa bilgisi de gereklidir. Her yatırımcı finansal piyasalar ve yatırım konusunda temel bilgileri öğrenmeli ve anlamalıdır. Her yatırımcı profili için yeterli yatırım bilgisine sahip olmak, hedeflere uygun ve bilinçli kararlar almanın anahtarıdır.

Yatırım Yapmaya Nasıl Başlanır?

Yatırım yapmaya başlamak için çok yüklü birikime ihtiyaç yoktur. Küçük meblağlarla başlayarak ve mevcut yatırımlara düzenli katkı sağlayarak zaman içinde finansal hedeflerinize ulaşabilirsiniz. Bunun için önce bir yatırım stratejisi belirlemeniz, risk toleransınıza ve beklentilerinize uygun yatırım araçları seçimi yapmanız gerekir. Ardından aracı kurum seçimi gelir. Seçtiğiniz aracı kurumda yatırım hesabı açma işlemlerinizi tamamlayarak işlemlerinize hemen başlayabilirsiniz. 

Yatırımlarınıza kendiniz yön vermek istiyorsanız aracı kurumunuzun sunduğu işlem kanalları üzerinden hesabınızı yönetebilirsiniz. Yatırımlarınızı kendiniz yönetmeniz durumunda yatırım araçlarını anlamanız, düzenli araştırma ve takip yeteneğinizi geliştirmeniz önem taşır. Tüm yatırım süreci boyunca potansiyel riskleri belirlemek ve risk yönetimi için önlemler almak da önemlidir. Uzman desteği almak istiyorsanız aracı kurumların sunduğu profesyonel portföy yönetimi hizmetinden faydalanabilirsiniz.

Yatırımın Riskleri ve Kazançları

Her türlü yatırım stratejisinin ve aracının belirli bir risk seviyesi vardır. Yatırımın potansiyel riskleri ve getirileri, yatırımcının finansal beklentileri ile uyumlu olmalıdır. Bu nedenler yatırımcılar, her zaman risk çeşitleri konusunda bilgi sahibi olmalı ve risk yönetimi için gerekli önlemleri almalıdır. Yatırımcılar, portföyleri içerisinde farklı araçlar bulundurarak ve bu araçlar içinde de çeşitlendirme yaparak potansiyel riskleri azaltabilir. Daha fazla risk almak, yatırım getirilerinin hızlı büyümesi anlamına gelebilir, ancak bu durumda para kaybetme olasılığı da daha yüksektir. 

Kuveyt Türk Yatırım’ın profesyonel aracılık hizmetlerinden destek alarak siz de birikimlerinizin değerine değer katabilir, finansal hedeflerinize ulaşabilirsiniz. Üstelik yenilikçi dijital işlem kanalları sayesinde dilediğiniz yerden hesap açabilir ve yatırım işlemlerinizi kolayca ve hızla gerçekleştirebilirsiniz.

S.S.S.

Yatırım Araçları Nasıl Değerlendirilir?    

Yatırım araçlarını değerlendirmek için yatırımın doğasını anlamak, yatırım araçlarının geçmiş performansını, güncel ekonomik faktörleri ve piyasa eğilimlerini araştırmak önem taşır. Yatırım araçlarının risk-getiri oranlarını karşılaştırarak hangilerinin finansal hedeflerinize uygun olduğunu belirleyebilirsiniz.

Yatırım Yaparken Bütçe Nasıl Belirlenmelidir?    

Yatırım için bütçe belirlerken gelirinizi, giderlerinizi ve birikimlerinizi değerlendirerek yatırım yapabileceğiniz miktarı hesaplayabilirsiniz. Ardından kısa ve uzun vadeli finansal hedeflerinizi göz önünde bulundurarak düzenli olarak yatırım yapmak istediğiniz tutarı netleştirebilirsiniz.

Yatırımlarımı Nasıl İzlemeli ve Takip Etmeliyim?  

Finansal hedeflerinize ulaşmak için yatırımları izlemek ve takip etmek, kritik öneme sahiptir. Haftalık, aylık veya üç aylık düzenli aralıklarla yatırımlarınızın performanslarını gözden geçirebilirsiniz. Mevcut ekonomik göstergeleri, piyasa haberlerini ve uzman analizlerini değerlendirerek portföyünüzü güncelleyebilirsiniz.