Finansal Piyasalarda Saklama Hizmeti
Sermaye piyasalarında işlem yapma yetkisine sahip olan aracı kuruluşlar, aracılık işlemleri ile birlikte saklama hizmeti de verebilir. Saklama hizmetinin tanımı kısaca sermaye piyasası araçlarının müşteri namına saklanması şeklinde yapılabilir. Aracılık hizmetine konu olan finansal araçlar ile birlikte yönetilen portföylerin saklanması hizmeti de bu hizmet kapsamında yer alır. Saklama hizmetine konu olabilen ürünler hisse senedi gibi sermaye piyasası araçları, para piyasası araçları, nakit, döviz, mevduat, kıymetli madenler, vadeli işlemler ve opsiyonlar şeklinde sıralanabilir.
Saklama hizmeti, finansal varlıkların korunmasının yanı sıra kayıtların yönetilmesi, varlıkların mevcudiyetinin doğrulanması, varlık hareketlerinin kontrol edilmesi gibi temel işlevleri de kapsar. Bu hizmet aynı zamanda pay işlemlerinde temettü ve sermaye artırımı ödemelerinin gerçekleştirilmesi, işlem kaynaklı vergi iadelerinin ödenmesi ve yatırımcılara düzenli bilgilendirme yapılması gibi yan hizmetler de içerir. Sermaye piyasalarında saklama hizmeti; kapsamına göre sınırlı saklama, genel saklama ve portföy saklama olarak üçe ayrılabilir.
Sınırlı Saklama Hizmeti
Sınırlı saklama hizmeti, yetkili kuruluşların aracılık hizmeti verdikleri ve üzerlerinde yetki sahibi oldukları sermaye piyasası araçlarını saklaması ile sınırlıdır. Halka arzına aracılık edilen sermaye piyasası araçları da sınırlı saklama hizmeti kapsamında saklanabilir.
Genel Saklama Hizmeti
Genel saklama hizmeti, yetkili kuruluşların yatırımcıların finansal varlıklarını güvenilir depolama, yönetme ve bu varlıklar üzerinde işlem yapabilme yetkilerine sahip olduğu saklama hizmeti olarak tanımlanabilir. Yerli ve yabancı hisse senetleri, sukuk yani kira sertifikaları, yatırım fonları, devlet tahvili, özel sektör tahvili, hazine bonosu gibi araçlar genel saklama hizmeti kapsamında yer alabilir.
Sınırlı saklama hizmetinden farklı olarak yetkili kuruluşlar, aracılık işlemi yapılan ve yetkili olunan araçlardan bağımsız bir hizmettir. Genel yetkili kuruluşlar tarafından verilebilen genel saklama hizmeti kapsamında yatırımcıların farklı bir kuruluştan virman yoluyla devrettiği varlıklar da saklanabilir. Merkezi saklama hizmeti; varlıkların saklanmasının ve kayıtlarının tutulmasının yanı sıra operasyonel işlemlerinin ve vergiye dair yükümlülüklerinin gerçekleştirilmesi gibi hizmetleri de kapsayabilir.
Portföy Saklama Hizmeti
Portföy saklama hizmeti, yatırımcıların finansal portföylerinin güvenle saklanmasını, kayıtlarının tutulmasını ve kontrolünü kapsayan bir hizmettir. Varlık alım satımı, temettü gelirlerinin tahsilatı gibi işlemleri de kapsayan portföy saklama, portföy analizi, performans takibi gibi avantajları da beraberinde getirir.
Teknolojik entegrasyon sayesinde yatırımcıların finansal varlıklarını bir arada tutan portföy saklama hizmeti, işlem kolaylığı sağlar. Otomatik raporlama ile finansal varlıklarını tek bir noktadan takibini de mümkün kılan hizmet, finansal işlemlerin yönetimini de güvenli ve kolay hale getirir.
Genel Saklama Yetkisinin yanında Portföy Saklama Lisansına da sahip olan Kuveyt Türk Yatırım, yatırımcıların portföylerinin saklanması hizmetinin yanı sıra, Menkul Kıymet Yatırım Fonları, Girişim Sermayesi Yatırım Fonları ve Gayrimenkul Yatırım Fonlarına yönelik olarak Kolektif Portföy Saklama hizmeti de sunmaktadır. İlgili hizmet kapsamında yatırım gerçekleştirilen fonlara ait tüm kontrol ve operasyonel süreç Kuveyt Türk Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından gerçekleştirilmektedir.
Geniş yetkili Kuveyt Türk Yatırım, sermaye piyasası araçlarınızın ve kurumsal portföylerinizin saklanması, operasyonel ve vergisel işlemlerin yerine getirilmesi konusunda güvenilir hizmet sağlar.
-
Kuveyt Türk Yatırım'ın saklama hizmetleri neleri kapsar?
Kuveyt Türk Yatırım'ın saklama hizmetleri, sermaye piyasası araçlarının müşteri namına güvenli bir şekilde saklanmasını içerir. Bu hizmet kapsamında hisse senetleri, para piyasası araçları, nakit, döviz, mevduat, kıymetli madenler, vadeli işlemler ve opsiyonlar gibi finansal araçlar yer alır. Varlıkların korunmasının yanı sıra kayıtların yönetilmesi, varlıkların mevcudiyetinin doğrulanması, varlık hareketlerinin kontrol edilmesi, temettü ve sermaye artırımı ödemelerinin gerçekleştirilmesi, işlem kaynaklı vergi iadelerinin ödenmesi ve yatırımcılara düzenli bilgilendirme yapılması gibi ek hizmetler de sunulur.
-
Yatırım fonları için saklama maliyetleri nasıl belirlenir?
Yatırım fonları için saklama maliyetleri, saklama hizmeti sağlayan kuruluşların belirlediği kriterlere ve fonun sahip olduğu varlıkların türüne göre değişir. Genel olarak saklama hizmetinin maliyeti, fonun büyüklüğüne, işlem hacmine ve saklanan varlıkların niteliğine bağlı olarak hesaplanır. Saklama hizmeti anlaşmasında belirtilen şartlara göre yatırımcıya yansıtılan maliyetler, fonun getirisini etkileyebilir.
-
Kuveyt Türk Yatırım'ın portföy saklama hizmeti nasıl çalışır?
Kuveyt Türk Yatırım'ın portföy saklama hizmeti, yatırımcıların finansal portföylerinin güvenle saklanmasını, kayıtlarının tutulmasını ve kontrolünü içerir. Varlık alım satımı, temettü gelirlerinin tahsilatı gibi işlemleri de kapsayan saklama hizmeti, portföy analizi ile performans takibi gibi avantajlar da sunar. Teknolojik entegrasyon sayesinde yatırımcıların tüm finansal varlıklarını bir arada tutan portföy saklama hizmeti, işlem kolaylığı sağlar ve varlıkların tek bir noktadan takibini mümkün kılar. Böylece, finansal işlemlerin yönetimi güvenli ve pratik hale gelir.