Seyahat Ederken Tasarruf Etmenin Yolları


Seyahat etmek, yeni yerler keşfetmenin ve farklı kültürler tanımanın en eğlenceli yollarındandır. Tabii bazen iş amacıyla da seyahat etmek gerekebilir. Gerçekleşme amacı ne olursa olsun seyahat bütçesi yönetimi ve seyahat ederken tasarruf etme yolları hakkında detaylı bilgiyi içeriğimizin devamında bulabilirsiniz. İşte, ekonomik seyahat rehberi…

Seyahat Öncesi Bütçe Planlaması Nasıl Yapılır?

Seyahat öncesi finansal planlama yapmak, yolculuğunuzun her anından kesintisiz keyif almanızı sağlayacak önemli etkenlerdendir. Zira iyi bir planlamayla gereksiz harcamalardan kaçınabilir, gezi programınızı eksiksiz uygulama fırsatı bulabilirsiniz. Bunun için odaklanmanız gereken konularsa şunlardır:

1.     Hedef Belirleyin

Seyahat bütçesi oluşturma sürecine, hedeflerinizi belirleyerek başlayabilirsiniz. Bu amaç doğrultusunda ilk olarak seyahatinizin kaç gün süreceğini hesaplayabilirsiniz. Bunun en büyük nedeni, bütçe ihtiyacınızın seyahat sürenizle doğru orantılı olmasıdır. Hedef belirlerken ayrıca gideceğiniz kentin veya ülkenin maliyet düzeyini araştırmanızda yarar vardır. Bazı destinasyonlar, popülarite ve benzeri etkenlerden dolayı diğerlerine göre daha yüksek bütçe gerektirebilir.

2.     Temel Harcama Kategorilerini Sıralayın

İkinci adımda, bütçenizi harcayacağınız temel kategorileri bir liste haline getirebilirsiniz. Standart bir seyahat harcamaları listesi; ulaşım, konaklama, yeme-içme kategorilerinden oluşur. Yurt dışındaki çoğu destinasyon için vize ve sigorta harcamalarına da pay ayırmak gerekir. Listede ayrıca kişisel zevklere ve seyahat programına bağlı olarak alışveriş ve etkinliklere katılım giderlerine de kişisel bütçe planlama dahilinde tahmini olarak yer verilebilir.

3.     Ekstra Harcamaları Göz Önünde Bulundurun

Genel bir seyahat masraf planlaması yapmak, belirli noktaya kadar önünüzü görmenize olanak tanır. Dolayısıyla her ihtimale karşı ekstra harcamaları göz önünde bulundurmanız akıllıca olacaktır. Peki hangi harcamalar ekstra olarak nitelendirilebilir? Bu kategoride yer alabilecek başlıca masraflar, acil durum giderleridir. Yerel vergiler ile bahşişler de ekstra harcamalar arasında gösterilebilir.

4.     Bütçenizi Oluşturun

Hedeflerinizi, temel ve ekstra harcamalarınızı belirledikten sonra bütçenizi oluşturmaya başlayabilirsiniz. Seyahat için bütçe planlaması yaparken toplam bütçeye göre harcama dağılımı oluşturmak en verimli yöntemdir. Bu sayede herhangi bir masraf kategorisinde harcama yaparken sınırlarınızı önceden bilme avantajı yakalayabilirsiniz.

5.     Yedek Planınızı Hazırlayın

Seyahate başlamadan önce kişisel bütçe planlaması yaparken her türlü olasılığa hazırlıklı olmakta fayda vardır. Hatta ana planının sekteye uğrama ihtimali bile göz önünde bulundurulmalıdır. Yedek planda daha uygun fiyatlı konaklama ve alternatif ulaşım seçeneklerine yer verebilirsiniz.

6.     Planlarınızı Gözden Geçirin

Seyahate çıkacağınız tarih yaklaşırken belirli aralıklarla planınızı gözden geçirmeniz, değişimlere hızlıca ayak uydurabilmenizi mümkün kılar. Üstelik temel giderlerinize ilişkin yapacağınız gözden geçirmeler esnasında seyahat deneyiminizi artıracak ekstra fırsatlarla karşılaşabilirsiniz.

Uçak ve Konaklama Seçeneklerinde Tasarruf Yöntemleri

Uçak bileti ve konaklama masrafları, seyahat bütçesinde en yüksek payların ayrılması gereken kategorilerdir. Her iki kategoride finansal açıdan sizi rahatlatacak başlıca tasarruf yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:

Erken Rezervasyon Yaptırmak: Ekonomik konaklama seçenekleri ve ucuz uçak bileti bulma amacıyla erken rezervasyon fırsatlarından yararlanmayı düşünebilirsiniz. Hatta tercih aşamasında ücretsiz iptal seçeneği sunan seçeneklere yönelmeye öncelik verebilirsiniz. Böylece daha iyi teklifle karşılaştığınızda, değişim yapma esnekliğine sahip olabilirsiniz.

Düşük Sezonları Tercih Etmek: Özellikle popüler seyahat destinasyonlarına sezon içerisinde gitmek, yüksek miktarda bütçe gerektirebilir. Ancak aynı lokasyonlara düşük sezonda gitmeye karar verdiğinizde, cazip uçak ve otel indirimleri ile karşılaşma olasılığınızı artırabilirsiniz.

Fiyat Alarmları Oluşturmak: Otel ve uçak bileti karşılaştırma sitelerinin birçoğunda, fiyat alarmı özelliği bulunur. Bu özellikten faydalanarak kayda değer oranda seyahat rezervasyon tasarrufu sağlayabilirsiniz. Fiyatlar belirlediğiniz seviyeye düştüğünde alarm devreye girer ve fırsatlardan haberdar olursunuz.

Alternatif Seçeneklere Yönelmek: Alternatif seçeneklere yönelerek uçak ve konaklama harcamalarınızdan tasarruf etme imkanı bulabilirsiniz. Mesela ekonomik uçak bileti teklifleri için gideceğiniz kente yakın veya aynı şehirde olup daha az tercih edilen havalimanlarına yönelik uçuşları inceleyebilirsiniz. Konaklama özelinde ise ev kiralama gibi alternatiflere yönelebilirsiniz.

Sadakat Programlarına Üye Olmak: Oteller ve hava yolu şirketleri, sadakat programları aracılığıyla üyelerine cazip teklifler sunar. Sadakat programlarına katılarak ücretsiz konaklama ve uçuş gibi ayrıcalıklardan yararlanabilirsiniz.

Yeme İçme Harcamalarını Azaltmanın Pratik Yolları

Seyahat ederken tasarruf etmenin yolları hakkında araştırma yapıyorsanız yeme-içme harcamalarınızı azaltmanızı sağlayacak aşağıdaki pratik yöntemlere göz atabilirsiniz.

        Seyahatte yeme içme harcamaları nasıl kısıtlanır, sorusuna cevap arayanların uygulayabilecekleri ilk yöntem, yerel restoranları tercih etmek olabilir. Zira turistik bölgelerdeki popüler mekanlar, bütçede yemeğe ayırdığınız payın çabucak tükenmesine yol açabilir. Yerel halkın tercih ettiği ve gizli mücevher olarak nitelendirilebilecek restoranlarsa genelde daha az maliyetlidir.

        Seyahatte uygun fiyatlı yeme içme seçenekleri bulmak için mobil uygulamalardan faydalanabilirsiniz. Hatta bazı uygulamalarla yerel işletmelerde indirimli fiyatlardan yararlanabilirsiniz. İndirimli fiyatla yeme-içme ihtiyacınızı gidermek için ayrıca bulunduğunuz kentte hangi restoranların kampanya düzenlediğini araştırabilirsiniz.

        Seyahat sırasında ekonomik yemek seçeneklerini değerlendirmek için rotanızı yerel pazarlara çevirebilirsiniz. Çünkü söz konusu mekanlar uygun fiyata taze meyve, sebze ve diğer gıda ürünleri satın alabileceğiniz tezgahlarla doludur. Ayrıca birçok pazarda bölgeye özgü lezzetlerle karnınızı doyurabilirsiniz.

        Konaklama ihtiyacınızı ev kiralama gibi çözümlerle giderdiyseniz bir diğer pratik yöntemi uygulayabilirsiniz. Yani pazarlardan veya marketlerden alışveriş yapıp evde yemek pişirebilirsiniz. Yemek hazırlığına fazla vakit ayırmak istemiyorsanız marketlerdeki pişirilmeye hazır gıdalarla dakikalar içerisinde doyurucu öğünler hazırlayabilirsiniz.

        Seyahatinizde yeme-içme ihtiyacınızı uygun fiyatlara gidermek istiyorsanız, otellerin sunduğu teklifleri değerlendirebilirsiniz. Bazı konaklama tesisleri, her şey dahil sistemiyle konuklarına tüm gün zengin seçenekler sunar.

Seyahat Sırasında Ekstra Masraflardan Kaçınma İpuçları

Seyahat ederken tasarruf etmenin yolları, yalnızca temel giderleri azaltmaya yönelik tedbirlerden ibaret değildir. Ekstra masraflardan da mümkün olduğunca kaçınmak gerekir. Bu amaç doğrultusunda uygulayabileceğiniz yöntemler şöyle listelenebilir:

1.     Araştırmanızı İyi Yapın

Seyahate başlamadan önce ulaşım, konaklama, yeme-içme gibi temel harcamaların planlamasını yapın. Böylece hangi kategoriye ne kadar harcayabileceğinizin bilinciyle sıkı bir seyahat masraf yönetimi uygulayabilirsiniz.

2.     Alternatif Ulaşım Yöntemlerini Tercih Edin

Taksi ve araç kiralamak yerine toplu ulaşım olanaklarında yararlanarak tasarruf sağlayabilirsiniz. Merkezi bir yerde konaklamayı tercih ettiğinizde ise her yere yürüyerek veya bisiklete binmek alternatif yöntemlerle ulaşabilirsiniz.

3.     Hizmet Ücretlerini Göz Önünde Bulundurun

Seyahat masraflarını azaltma amacıyla gözden kolaylıkla kaçabilen bir noktaya daha dikkat etmeniz gerekir. Para bozdururken veya kredi kartı kullanmadan önce hizmet ücretlerini öğrenmeniz beklenmedik masrafları en aza indirir.

4.     Küçük Harcamaları Kontrol Altında Tutun

Seyahatte tasarruf önerileri arasında küçük harcamalara dikkat etmek de sayılabilir. Dikkat çekmeyen küçük harcamalar, toplamlarına dikkat edildiğinde epey yüklü masrafa yol açtıkları kolayca fark edilebilir. Bu nedenle alışverişte uygun fiyatlı ürünleri tercih etmeye ve ihtiyacınız olmayan şeyleri almamaya özen gösterebilirsiniz.

5.     Ücretsiz Aktiviteleri Araştırın

Yurt içi ve yurt dışı seyahatlerinde bütçe yönetimi açısından avantaj sağlamak için ücretsiz aktiviteleri araştırabilirsiniz. Bazı müzeler ve tarihi yerler belirli günlerde konuklarını giriş ücreti talep etmeden ağırlayabilmektedir.

6.     Sigorta Yaptırmayı Unutmayın

Seyahatinizde ekstra masraftan kaçınma amacıyla seyahat sigortası yaptırmayı düşünebilirsiniz. Böylece sağlıktan bilet iptaline kadar birçok konuda güvence sahibi olabilirsiniz.

7.     Acil Durum Fonu Oluşturun

Seyahat esnasında bütçe yönetimi kapsamında ekstra masraflardan kaçınmak için acil durum fonu oluşturabilirsiniz. Fon sayesinde beklenmedik durumlarda finansal esnekliğinizi koruyabilirsiniz.