Yurt Dışında Yaşamayı Düşünenler İçin Finansal Hazırlık Rehberi
Bazen yeni kariyer fırsatlarını değerlendirmek, yurt dışı programları ile eğitim seçeneklerini çeşitlendirmek, kimi zamansa yeni kültürler keşfedip kişisel gelişim sürecini hızlandırmak için yurt dışında yaşamak en ideal seçeneklerin başında geliyor. Tabii yurt dışına taşınmak da yaşam maliyetleri hakkında detaylı bilgi sahibi olmayı finansal açıdan belirli hazırlıkları yapmayı gerektiriyor. Sizin için derlediğimiz finans rehberi aracılığıyla yurt dışında yaşama hayalinizi kolayca gerçeğe dönüştürebilirsiniz.
Yeni Ülkenizdeki Yaşam Maliyetlerini Araştırın
Yurt dışında yaşamayı düşünenler için finansal hazırlık rehberi dahilinde bahsedilebilecek ilk konu, yeni ülkedeki yaşam maliyetleridir. Zira yurt dışı yaşam giderleri, tahmin ettiğinizden biraz farklı olabilir. Bu nedenle yaşadığınız ülke ile taşınmayı planladığınız ülke arasında yaşam maliyeti karşılaştırması yapmak yol göstericidir.
Yeni ikametgahınız konumundaki ülkedeki yaşam maliyetlerini araştırırken temel harcama kategorilerini belirlemeye öncelik verebilirsiniz. Bu kategoriler genelde konut masrafları ile gıda, ulaşım, sağlık ve eğitim giderleri şeklinde sıralanabilir. Vergiler ve kişisel harcamalar da aynı sınıfta sayılabilir.
Kategoriler halinde yaşam maliyetlerini araştırırken ülke bazlı harcama rehberi gibi kaynaklardan yararlanabilirsiniz. Ancak yurt dışı konut ve gıda maliyetleri gibi konularda daha detaylı bilgiye ihtiyaç duyuyorsanız farklı kaynaklara başvurmakta fayda vardır. Örneğin; resmi istatistik kurumlarında, yabancı blog ve forumlarda, karşılaştırma platformlarında yayımlanan analiz sonuçlarına göz atabilirsiniz.
Dünya Bankası ve OECD başta olmak üzere uluslararası kuruluşların yayımladıkları finans raporları, yaşam maliyetlerini araştırma sürecinde size yol gösterebilir. Zira bu tür raporlarda, ülkenin genel ekonomik durumu ve yaşam giderleri hakkında detaylı bilgiye yer verilir.
En gerçekçi yaşam maliyetleri araştırma yöntemi ise taşınmayı düşündüğünüz ülkede kısa süreli yaşamaktır. Yaşam maliyetlerini kısa süreli de olsa yerinde deneyimlemek, gerçekçi bir bütçe oluşturmanızın en verimli yoludur. Aynı zamanda yaşam standardı değerlendirmesi yapabilmenize olanak tanır. Kısa süreli yaşam deneyimi sayesinde finansal hazırlık rehberi kapsamındaki bir diğer önemli konu olan gelir kaynaklarını belirleme açısından ipuçları elde edebilirsiniz.
Gelir Kaynaklarınızı Belirleyin ve Planlayın
Yurt dışında yaşama hedefiniz varsa yaşam maliyetlerini araştırdıktan sonra gelir kaynaklarınızı belirlemeye ve planlamaya başlamanız gerekir. Çünkü taşınacağınız ülkede gelir akışınızın düzenli olması, maddi açıdan kendinizi güvende hissetmenize olanak tanır. Peki, yurt dışında gelir elde etme amacıyla yapılabilecekler nelerdir? Bu soruya üç alt başlık halinde yanıt verebilmek mümkündür.
1. Mevcut Gelir Kaynaklarının Değerlendirilmesi
Gelir planlaması yaparken öncelikle mevcut kaynaklarınızı değerlendirebilirsiniz. Bu kapsamda ilk olarak halihazırda yaptığınız işi yeni ülkenizde sürdürme olasılığınızı gözden geçirebilirsiniz. Eğer bu olasılık mümkünse iş sözleşmenizin koşullarını incelemeye zaman ayırabilirsiniz.
Alternatif olarak mevcut işinizle ilgili uzaktan çalışma imkanınız olup olmadığını araştırabilirsiniz. Böylece yeni bir ortamda farklı iş arkadaşlarına ve görevlere uyum sağlamak durumunda kalmazsınız. Bunun yerine zaten alışık olduğunuz düzeni yalnızca lokasyon değişikliği yaparak sürdürme esnekliğine sahip olabilirsiniz.
2. Yeni Gelir Kaynaklarının Araştırılması
Yurt dışında yaşamayı düşünenler için finansal hazırlık rehberi kapsamında gelir planlamasına dair uygulayabileceğiniz bir diğer seçenek, yeni mali kaynakları araştırmaktır. Zira yeni ülkenizde hemen iş bulmakta güçlük çekebilirsiniz. Dahası alacağınız ücret, yaşam standartlarınızı sürdürebilmeniz için yeterli olmayabilir.
Bu durumu telafi etmek için iş bulma platformlarındaki fırsatlara başvurabilirsiniz. Uzman olduğunuz alanda serbest çalışmayı veya danışmanlık hizmeti vermeyi de düşünebilirsiniz.
3. Pasif Gelir Stratejileri Oluşturulması
Yurt dışında pasif gelir kaynakları, finansal açıdan kendinizi daha güvende hissetmenizi mümkün kılabilir. Mevcut gelirinize paralel ek kazanç elde etmenizi sağlayabilecek pasif gelir kaynaklarının başında çeşitli yatırım araçları gelir. Sukuk, helal yatırım fonları, değerli metaller ve altın hesapları sabit getiri sağlayabilme potansiyeline sahiptir.
Alternatif pasif gelir stratejileri kapsamına İslami kurallara uygun faaliyet gösteren şirketlere ait hisse senetlerine yatırım yaparak temettü geliri elde etmeyi de ekleyebilirsiniz.
Vergi ve Sigorta Durumunuzu Gözden Geçirin
Yurt dışında yaşamaya başlamadan önce kendiniz için finansal hazırlık rehberi oluşturmayı hedefliyorsanız, vergi ve sigorta durumuyla ilgili ayrı bir başlık açmayı sakın unutmayın. Neden mi? Çünkü yurt dışı vergi oranları gibi birçok konuda şimdiye kadar deneyimlediğinizden farklı uygulamalar söz konusu olabilir.
Vergi durumunuzu gözden geçirirken aşağıda yer alan iki konuya odaklanabilirsiniz.
1. Ülkeler Arası Vergilendirme Anlaşmaları
Uluslararası vergi ve sigorta yükümlülükleri, ülkelerin kendi aralarında imzaladıkları anlaşmalar sayesinde kişisel açıdan daha rahat yönetilebilir halde olabilir. Bu nedenle taşınmayı planladığınız ve halihazırda yaşadığınız ülkelerin birbiriyle karşılıklı vergilendirme anlaşması imzalayıp imzalamadığını araştırın. Böyle bir anlaşma varsa aynı gelir üzerinden iki kez vergi ödemek gibi durumlar ortadan kalkabilir.
2. Vergi Beyanı
Yurt dışı yatırım seçenekleri veya iş yerinizden edindiğiniz kazancı, hem yeni hem de halen daha vatandaşı olduğunuz ülkede beyan etmeniz gerekebilir. Bu nedenle doğru vergi beyanını nasıl yapacağınızı mutlaka öğrenin. Araştırma yaparken yurt dışında çalışanlara özel istisnaları inceleyip vergi yükünüzü azaltma olasılığı yakalayabilirsiniz. Sigorta durumunuzu değerlendirme sürecinde öncelikli olarak odaklanmanız gereken konularsa şunlardır:
3. Yasal Gereksinimler
Gideceğiniz ülkede bazı sigorta türleri yasal mevzuat gereği zorunlu olabilir. Bu durum özellikle sağlık ve araç sigortaları için geçerlidir. Hatta bazı ülkelerde konut sigortaları da zorunlu tutulabilir. Yaptıracağınız poliçeler karşılığında ne tür vergi indirimlerine hak kazanacağınız öğrenmek, bütçe yönetimi açısından size avantaj sağlayabilir.
4. Sağlık Sigortası Seçenekleri
Yurt dışındaki sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için sağlık sigortası düzenlemeleri hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Bazı ülkelerde kişiye özel poliçe yaptırmanız gerekebilir. Eğer yurt dışında kalış süreniz kısıtlıysa çeşitli tedavi teminatlarını içeren yurt dışı sigortası yaptırmanız yeterli olabilir. Ancak uzun süreli taşınma durumu söz konusuysa poliçe tutarı ve sağladıkları avantajları göz önünde bulundurarak özel sağlık sigortası teklifleri arasından tercihte bulunabilirsiniz.
5. Sosyal Güvenlik Uygulamaları
Tıpkı vergilendirme konusunda olduğu gibi sosyal güvenlik uygulamalarında da ülkeler arası anlaşmalar mevcuttur. Söz konusu anlaşmalar, yurt dışı çalışma sürelerinin uyruğuna tabi olunan ülkede geçerli sayılmasını mümkün kılar. Bu nedenle primlerinizin hangi ülkede geçerli sayıldığı başta olmak üzere emeklilik hakları özelinde araştırma da yapmanız faydalıdır.
Yabancı Para Birimiyle Bütçe Yönetimi
Bütçe yönetimine dair detayları bilmek, mali açıdan dengeli bir yaşam sürülebilmesine olanak tanır. Dolayısıyla yurt dışında yaşamayı düşünüyorsanız hazırlayacağınız finansal hazırlık rehberi dahilinde son olarak yabancı para birimiyle bütçe yönetimi konusuna yoğunlaşabilirsiniz. Bu kapsamda yapılabileceklerse şu şekilde listelenebilir:
● Yurt dışında finansal istikrar sağlamak için öncelikli olarak bulunduğunuz ülkenin para biriminin piyasa hareketlerini anlamaya çalışın. Zira bu konu, döviz kuru risklerini yönetme açısından size avantaj sağlar. Mesela enflasyon gibi etkenlerin yerel para biriminin değeri üzerindeki etkileri konusunda fikir sahibi olmak için güncel kaynakları araştırabilirsiniz.
● Yabancı para birimi ile bütçe planlaması yaparken gelir ve gider dengesini de yerelleştirmek gerekir. Bu kapsamda hangi oranda yerel masraflarınıza ve tasarrufa pay ayıracağınızı bütçe yönetim araçları kullanarak hesaplayabilirsiniz.
● Döviz kuru ile bütçe planlaması kapsamında yabancı para biriminde tasarruf yapmayı tercih edebilirsiniz. Söz konusu tercih, kur dalgalanmalarından etkilenme ihtimalinizi kayda değer oranda azaltabilir.
● Uluslararası finansal planlama söz konusu olduğunda, acil durum fonu oluşturulması gerekliliğini unutmamakta fayda vardır. Fon sayesinde beklenmedik harcamalara karşı hazırlıklı olabilirsiniz.